Stephanie Wehner

Laureaat Natural Sciences 2019

Stephanie Wehner

Stephanie Wehner (1977) werkte al vroeg aan het internet als netwerk en security expert, en als professionele hacker. Later studeerde en promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar promotie ging ze voor een postdoc naar CalTech, en daarna werkte ze als assistant professor en later associate professor in Singapore. Ze werkt nu als Antoni van Leeuwenhoek professor aan QuTech in Delft, waar ze de leider is van het ‘Quantum Internet and Networked Computing Initiative.’ 

Wehner publiceerde zowel in Science als in Nature en kreeg een aantal grote beurzen, waaronder een ERC Starting Grant en een VIDI. Ze is tevens coördinator van de Quantum Internet Alliance in het Europese Quantum Flagship.

Website

Onderzoeksfocus

Stephanie Wehner bestudeert informatie en informatieverwerking om een beter begrip van de natuurwetten te krijgen, en wil deze kennis gebruiken om kwantumtechnologie te bouwen.

Hacker van de natuurwetten

In Hollywood is het een bekend grapje: als je niet kunt uitleggen waarom iets gebeurt in je film, gebruik je de term ‘kwantum.’ Hoe onterecht dit vaak ook blijkt, het geeft wel aan hoe ongrijpbaar het onderwerp is. Zelfs Albert Einstein worstelde met het idee van de kwantumwereld – op kwantumniveau gaat alles namelijk net even anders. 

Stephanie Wehner is hier mateloos in geïnteresseerd. Gestart als professioneel hacker, is ze via de computerwetenschappen nu aanbeland in de kwantummechanica. Zelf ziet ze hacken als wetenschap in de puurste vorm. Ze gebruikt de eigenschappen van informatie om meer te weten te komen over de natuurwetten, maar gebruikt die natuurwetten vervolgens ook om te werken aan nieuwe vormen van informatieverwerking. 

Een belangrijke richting van haar onderzoek leidt naar het kwantuminternet. Een kwantuminternet werkt niet met de klassieke bits van ‘nulletjes en eentjes’, maar met kwantumbits of ‘qubits’, die zowel 0 als 1 kunnen zijn. Deze qubits kunnen verstrengeld raken, wat betekent dat ze, ook al zijn ze van elkaar verwijderd, toch een nauwe verbinding met elkaar houden. Maar een koppel van verstrengelde qubits kan niet gekopieerd worden, en dat maakt verstrengeling een inherent veilige verbinding die het onmogelijk maakt communicatie af te luisteren.

In de herfst van 2018 publiceerde Wehner in Science een stappenplan om tot een kwantuminternet te komen. De uitdaging is nu om het te realiseren; QuTech werkt hard om het eerste kwantuminternet aan te leggen, in de Randstad rondom Delft.