Biomedical Sciences

Jingyuan Fu Laureaat 2023

Door inzichten uit de genetica, microbiologie en bioinformatica te combineren onderzoekt Jingyuan Fu het darmmicrobioom in relatie tot ziekte en gezondheid. Ze focust daarbij vooral op complexe ziekten zoals obesitas en hart- en vaatziekten.

Lees meer

Hugo Snippert Laureaat 2023

Hugo Snippert gebruikt microscopie en moleculaire genetica om te begrijpen hoe het komt dat er een enorme diversiteit aan tumorcellen bestaat en wat daarvan de gevolgen zijn. Deze kennis geeft aanknopingspunten voor kankertherapieën op maat.

Lees meer

Humanities

Merel Keijzer Laureaat 2023

Merel Keijzer onderzoekt hoe het leren van een nieuwe taal bijdraagt aan gezond ouder worden.

Lees meer

Tazuko van Berkel Laureaat 2023

Tazuko van Berkel doet onderzoek naar zelfbeeld, mensbeeld en wereldbeeld bij de oude Grieken. Op dit moment richt ze zich op het economisch denken in het oude Griekenland.

Lees meer

Natural Sciences

Stan Brouns Laureaat 2023

Stan Brouns doet fundamenteel onderzoek naar de strijd tussen microben en virussen. In het bijzonder bestudeert hij de werking van bacteriële afweersystemen op moleculair en cellulair niveau.

Lees meer

Anja Spang Laureaat 2023

Anja Spang bestudeert de bijzondere rol die verschillende micro-organismen zoals archaea gespeeld hebben bij grote evolutionaire veranderingen, waaronder de oorsprong van eukaryoten waartoe ook de mens behoort.

Lees meer

Social Sciences

Tatiana Filatova Laureaat 2023

Tatiana Filatova onderzoekt de complexe dynamiek tussen sociaaleconomische systemen en klimaatverandering en probeert onder meer de reacties van samenlevingen voor verschillende klimaatscenario’s te voorspellen.

Lees meer

Daniël Lakens Laureaat 2023

Daniël Lakens bestudeert hoe wetenschappers onderzoek doen, met als doel de betrouwbaarheid en efficiëntie van sociaalwetenschappelijk onderzoek te vergroten.

Lees meer