Natural Sciences

Guardians and caretakers of the genome Winnaar 2020

Je zou DNA met recht het molecuul van het leven kunnen noemen. Het zorgt er namelijk voor dat alle processen in ons lichaam goed functioneren. We hebben als mens veel DNA, zo’n twee meter in iedere cel, maar het is ook kwetsbaar, waardoor het continu beschadigd raakt. Als we ademhalen, maar ook door UV-licht of stoffen uit ons voedsel.

Gelukkig heeft iedere cel daarom allerlei DNA-reparatiemechanismen die schade kunnen herstellen. Hoe cellen dat precies doen, is al tientallen jaren de focus van het onderzoeksteam Guardians and Caretakers of the Genome van het Erasmus MC in Rotterdam.

 

Lees meer

Social Sciences

Social Educational Neuroscience Amsterdam (SENSA) Winnaar 2020

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, luidt een bekend Nederlands gezegde. Dat die uitspraak nu relevanter is dan ooit bewijzen cruciale uitdagingen waar de volgende generatie mee te maken krijgt: van klimaatverandering tot een steeds diversere samenleving waarin meningen extreem uit elkaar kunnen lopen. Een belangrijke vraag voor de toekomst is dan ook hoe we zorgen voor een inclusieve maatschappij.

Daarvoor is het in elk geval nodig om te begrijpen wat mensen beweegt om in hun sociale interacties keuzes te maken die positief uitpakken voor zowel anderen om hen heen, als voor toekomstige generaties en de natuur. Dat is waar het negenkoppige team Social Educational Neuroscience Amsterdam (SENSA) van de Vrije Universiteit Amsterdam zich mee bezighoudt.

Lees meer