Biomedical Sciences

Omnes Pro Uno Winnaar 2022

Iedere dag worden baby’s geboren met een genetische afwijking. Dat leidt vroeg of later in hun leven tot ernstige schade aan organen zoals het hart, de hersenen of het zenuwstelsel. Voor het merendeel van deze kinderen is er geen goede behandeling. Velen van hen overlijden op jonge leeftijd.

Onderzoeksgroep Omnes Pro Uno (OPU) van de Universiteit Utrecht wil patiënten met een genetische ziekte genezen door fouten in het DNA op te sporen en te corrigeren voordat er in het lichaam onherstelbare schade ontstaat. De onderzoekers beschikken over de expertise om genbewerkingstechnieken te optimaliseren en op een veilige en verantwoorde manier toe te passen.

Lees meer

Humanities

Interdisciplinary Hub for Digitalization and Society Winnaar 2022

Digitale technologie beïnvloedt ons leven op allerlei manieren. Ons gedrag wordt omgezet in data en een steeds groter deel van het maatschappelijke verkeer verloopt online. Dat maakt de samenleving steeds afhankelijker van digitale systemen en werpt de vraag op: hoe kunnen we maatschappelijke digitalisering in overeenstemming brengen met onze fundamentele publieke waarden?

Met deze vraag houdt de Interdisciplinary Hub for Digitalization and Society (iHub) van de Radboud Universiteit zich bezig. De onderzoeksgroep brengt per sector in kaart welke publieke waarden bedreigd worden door digitalisering en wat er juridisch en beleidsmatig kan worden gedaan om deze waarden te beschermen. Ook ontwerpt en ontwikkelt iHub zelf technologie die publieke waarden verankert en beschermt.

Lees meer