Biomedical Sciences

Omnes Pro Uno Winnaar 2022

Iedere dag worden baby’s geboren met een genetische afwijking. Dat leidt vroeg of later in hun leven tot ernstige schade aan organen zoals het hart, de hersenen of het zenuwstelsel. Voor het merendeel van deze kinderen is er geen goede behandeling. Velen van hen overlijden op jonge leeftijd.

Onderzoeksgroep Omnes Pro Uno (OPU) van de Universiteit Utrecht wil patiënten met een genetische ziekte genezen door fouten in het DNA op te sporen en te corrigeren voordat er in het lichaam onherstelbare schade ontstaat. De onderzoekers beschikken over de expertise om genbewerkingstechnieken te optimaliseren en op een veilige en verantwoorde manier toe te passen.

Lees meer

Humanities

Interdisciplinary Hub for Digitalization and Society Winnaar 2022

Digitale technologie beïnvloedt ons leven op allerlei manieren. Ons gedrag wordt omgezet in data en een steeds groter deel van het maatschappelijke verkeer verloopt online. Dat maakt de samenleving steeds afhankelijker van digitale systemen en werpt de vraag op: hoe kunnen we maatschappelijke digitalisering in overeenstemming brengen met onze fundamentele publieke waarden?

Met deze vraag houdt de Interdisciplinary Hub for Digitalization and Society (iHub) van de Radboud Universiteit zich bezig. De onderzoeksgroep brengt per sector in kaart welke publieke waarden bedreigd worden door digitalisering en wat er juridisch en beleidsmatig kan worden gedaan om deze waarden te beschermen. Ook ontwerpt en ontwikkelt iHub zelf technologie die publieke waarden verankert en beschermt.

Lees meer

Natural Sciences

Guardians and caretakers of the genome Winnaar 2020

Je zou DNA met recht het molecuul van het leven kunnen noemen. Het zorgt er namelijk voor dat alle processen in ons lichaam goed functioneren. We hebben als mens veel DNA, zo’n twee meter in iedere cel, maar het is ook kwetsbaar, waardoor het continu beschadigd raakt. Als we ademhalen, maar ook door UV-licht of stoffen uit ons voedsel.

Gelukkig heeft iedere cel daarom allerlei DNA-reparatiemechanismen die schade kunnen herstellen. Hoe cellen dat precies doen, is al tientallen jaren de focus van het onderzoeksteam Guardians and Caretakers of the Genome van het Erasmus MC in Rotterdam.

 

Lees meer

Social Sciences

Social Educational Neuroscience Amsterdam (SENSA) Winnaar 2020

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, luidt een bekend Nederlands gezegde. Dat die uitspraak nu relevanter is dan ooit bewijzen cruciale uitdagingen waar de volgende generatie mee te maken krijgt: van klimaatverandering tot een steeds diversere samenleving waarin meningen extreem uit elkaar kunnen lopen. Een belangrijke vraag voor de toekomst is dan ook hoe we zorgen voor een inclusieve maatschappij.

Daarvoor is het in elk geval nodig om te begrijpen wat mensen beweegt om in hun sociale interacties keuzes te maken die positief uitpakken voor zowel anderen om hen heen, als voor toekomstige generaties en de natuur. Dat is waar het negenkoppige team Social Educational Neuroscience Amsterdam (SENSA) van de Vrije Universiteit Amsterdam zich mee bezighoudt.

Lees meer