Nieuws
Kalender
Laureaten Ammodo Science Award 2025 bekend
Uitreiking Ammodo Science Award 2025
Start nominatieronde Ammodo Science Award 2027
Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek is van groot belang voor het verruimen van onze kennis. De Ammodo Science Award for fundamental research stimuleert daarom specifiek de fundamentele wetenschap. De Award bestrijkt alle wetenschappelijke disciplines, verdeeld in vier domeinen: Biomedical Sciences, Humanities, Natural Sciences en Social Sciences.
De Ammodo Science Award for fundamental research omvat acht geldbedragen van elk 350.000 euro. De nominatieronde voor de zevende editie van de Ammodo Science Award start in het voorjaar van 2026.
De Ammodo Science Award is bestemd voor excellente, internationaal erkende mid-career wetenschappers die werkzaam zijn in Nederland en tussen de vijf en vijftien jaar geleden zijn gepromoveerd. In 2015 werd de Award voor het eerst toegekend aan acht laureaten.
Laureaten Ammodo Science Award 2025 bekend
Uitreiking Ammodo Science Award 2025
Start nominatieronde Ammodo Science Award 2027
De prijsuitreiking van de eerste editie van de Ammodo Science Award for groundbreaking research zou plaatsvinden op 2 april 2020. Als gevolg van COVID-19 gaat de uitreiking helaas niet door.
Je zou DNA met recht het molecuul van het leven kunnen noemen. Het zorgt er namelijk voor dat alle processen in ons lichaam goed functioneren. We hebben als mens veel DNA, zo’n twee meter in iedere cel, maar het is ook kwetsbaar, waardoor het continu beschadigd raakt. Als we ademhalen, maar ook door UV-licht of stoffen uit ons voedsel.
Gelukkig heeft iedere cel daarom allerlei DNA-reparatiemechanismen die schade kunnen herstellen. Hoe cellen dat precies doen, is al tientallen jaren de focus van het onderzoeksteam Guardians and Caretakers of the Genome van het Erasmus MC in Rotterdam.
Zie profiel
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, luidt een bekend Nederlands gezegde. Dat die uitspraak nu relevanter is dan ooit bewijzen cruciale uitdagingen waar de volgende generatie mee te maken krijgt: van klimaatverandering tot een steeds diversere samenleving waarin meningen extreem uit elkaar kunnen lopen. Een belangrijke vraag voor de toekomst is dan ook hoe we zorgen voor een inclusieve maatschappij.
Daarvoor is het in elk geval nodig om te begrijpen wat mensen beweegt om in hun sociale interacties keuzes te maken die positief uitpakken voor zowel anderen om hen heen, als voor toekomstige generaties en de natuur. Dat is waar het negenkoppige team Social Educational Neuroscience Amsterdam (SENSA) van de Vrije Universiteit Amsterdam zich mee bezighoudt.
Zie profiel