Nieuws

maart 23, 2021

Cover nieuwste boek Nadine Akkerman toont beladen portret Elisabeth Stuart

Vandaag is de cover van het nieuwste boek van Nadine Akkerman onthult. Zij is laureaat van de Ammodo Science Award 2019 in het domein Humanities. Het omslag van ‘Elizabeth Stuart: Queen of Hearts’ toont een vrij onbekend portret van Elizabeth Stuart, koningin van Bohemen, waarvan Akkerman gelooft dat het destijds als verraad zou zijn beschouwd.

Het feit dat Elizabeth Stuart als koningsdochter de Tudorkroon van haar vader draagt, maakt het portret volgens Akkerman beladen. Dit schilderij zou als gevaarlijke uitdrukking zijn gezien van Elizabeth’s wens om deze kroon zelf te dragen. Bovendien is het een portret van een vrouw die in het middelpunt stond van de bloedigste decennia van de zeventiende eeuw. Het schilderij – dat nu deel uitmaakt van een privécollectie in Schotland – was dus een krachtig en gevaarlijk statement.

Nadine Akkerman “Toen uit mijn onderzoek bleek dat er rond 1620 serieuze steun bestond om Elizabeth haar vader te laten vervangen, werd de potentieel explosieve aard van dit schilderij duidelijk.”

Benieuwd naar het hele verhaal en meer? Het boek ‘Elizabeth Stuart: Queen of Hearts’ verschijnt in oktober 2021 bij Oxford University Press.