Nieuws

maart 23, 2021

Cover nieuwste boek Nadine Akkerman toont beladen portret Elisabeth Stuart

Vandaag is de cover van het nieuwste boek van Nadine Akkerman, ‘Elizabeth Stuart: Queen of Hearts’ onthult. De omslag toont een vrij onbekend portret van Elizabeth Stuart, koningin van Bohemen en grootmoeder van koning George I, waarvan Akkerman gelooft dat het op het moment dat het werd geschilderd als verraad zou zijn beschouwd. De kroon die te zien is op het schilderij is namelijk de Tudorkroon, de kroon van de koning.

In een tijd dat zelfs het praten over de dood van de koning werd beschouwd als verraad, zou het bezitten van een schilderij waarop een andere levende persoon zijn kroon draagt, zijn gezien als een uitdrukking van de wens deze kroon zelf te dragen. Het feit dat de persoon op dit portret de koningsdochter was, maakt het extra beladen, zeker gezien de steun voor haar als mogelijke vervanger van haar vader. Daarbij is het een portret van een vrouw die in het middelpunt stond van de bloedigste decennia van de zeventiende eeuw. Het schilderij – dat nu deel uitmaakt van een privécollectie in Schotland – was dus een krachtig en gevaarlijk statement.

Nadine Akkerman: “Ik begreep de potentieel explosieve aard van dit schilderij pas toen uit mijn onderzoek bleek hoe serieus de beweging was om Elizabeth’s vader rond 1620 te laten vervangen.”

Benieuwd naar het hele verhaal en meer? Het boek ‘Elizabeth Stuart: Queen of Hearts’ verschijnt in oktober bij Oxford University Press.