Nieuws

Ammodo Science Award laureaat Jeroen Geurts hoofdpersoon in documentaire ‘MS’
november 27, 2019

Ammodo Science Award laureaat Jeroen Geurts hoofdpersoon in documentaire ‘MS’

De film MS, waarin Jeroen Geurts, wetenschapper en laureaat van de Ammodo Science Award 2017 een centrale rol speelt, is in première gegaan op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam. Documentairemaakster Suzanne Raes werd met deze documentaire, die werd geïnitieerd en gefinancierd door Ammodo, geselecteerd voor het prestigieuze ‘Masters’-programma.

Jeroen Geurts, hersenonderzoeker en hoogleraar Translationele Neurowetenschappen bij het Amsterdam UMC, won in 2017 de Ammodo Science Award, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt voor internationaal erkend wetenschappelijk onderzoek. Ammodo wilde vervolgens een film laten maken over hoe het dagelijkse bedrijf van de wetenschap eruitziet, inclusief alle pieken en dalen en de liefde voor het vak. Daarvoor werd regisseur Suzanne Raes benadert. Ze zei: “Om echt het belang te kunnen begrijpen van wat Jeroen Geurts doet, heb ik het perspectief van een patiënt nodig.”

Lineke van den Boezem, scenarioschrijver, kreeg rond haar 40e de diagnose MS en probeert met deze ziekte te leven. Juist omdat artsen haar weinig te bieden hebben, zoekt ze zelf naar mogelijke therapieën die de voortgang van de ziekte kunnen stoppen. Ook zij heeft haast, iedere achteruitgang is onomkeerbaar, met de progressie van de ziekte zal haar wereld steeds kleiner worden.

MS is een dialoog tussen een wetenschapper en ervaringsdeskundige. Een zoektocht naar hoe je omgaat met wat je niet weet of nog niet weet. De hoop op een oplossing is voor beiden, hoe verschillend ook, van levensbelang.

De film is te bekijken via NPO Start.

Benieuwd naar het interview met de regisseur? Kijk hier de Doctalks aflevering waarin regisseur Suzanne Raes wordt geïnterviewd door Marijn Frank.

In de Groene Amsterdammer verscheen naar aanleiding van de uitzending een mooi stuk over de film.