Nieuws

april 14, 2021

VICI-beurs voor Ewout Frankema en Toby Kiers

Op 14 april 2021 heeft NWO de namen bekend gemaakt van 33 wetenschappers die een Vici-premie van 1,5 miljoen euro ontvangen. Onder hen zijn Ewout Frankema en Toby Kiers, beiden laureaten van de Ammodo Science Award 2019, in respectievelijk de domeinen Humanities en Natural Sciences.

Ewout Frankema gaat met de Vici-beurs onderzoek doen naar de diepere historische oorzaken waarom landen in Zuidoost-Azië sinds 1970 een periode van stormachtige economische ontwikkeling doormaakten, terwijl de welvaartsgroei in vrijwel alle Afrikaanse landen stagneerde. Toby Kiers zet de beurs in voor onderzoek naar hoe schimmels beslissingen nemen tijdens het drijven van handel in nutriënten met hun waardplanten. De vraag is hoe deze hersenloze organismen informatie verwerken en delen in hun complexe netwerk om de juiste handelsstrategieën uit te kunnen voeren.

Vici maakt onderdeel uit van de vernieuwingsimpuls van NWO en bestaat uit Veni, Vidi en Vici. Wetenschappers worden in verschillende stadia van hun carrière in staat gesteld om grensverleggend wetenschappelijk onderzoek te doen. De Veni is bedoeld voor pas gepromoveerde onderzoekers, de Vidi voor onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht en de Vici voor senior onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen.

Lees het nieuwsbericht hier.