Humanities
Lisa Herzog onderzoekt hoe morele en democratische normen een grotere rol kunnen spelen in ons economisch systeem. Wat betekent het om moreel te handelen als werknemers zich slechts een klein radertje voelen in het wiel van een grote organisatie? Herzog onderzoekt dit soort maatschappelijk relevante vraagstukken, waarbij zij steeds vanuit een filosofisch perspectief naar het economisch systeem kijkt.
Lees meer
Christian Lange bestudeert de klassieke Arabische en Perzische literatuur en is voortrekker op het gebied van de Arabische digital humanities. Zijn innovatieve analyse van gedigitaliseerde historische teksten heeft nieuwe inzichten opgeleverd, onder andere in hoe het islamitisch strafrecht echt werd toegepast en hoe er door de eeuwen heen in verschillende intellectuele islamitische tradities over de vijf zintuigen werd gedacht. Lange laat met zijn onderzoek een veelkleurig beeld van de rijke islamitische beschaving zien.
Lees meer
Nadine Akkerman beschreef onder meer de brievencorrespondentie van Elizabeth Stuart, verre voorouder van Queen Elizabeth, in niet eerder vertoond detail. Met haar innovatieve onderzoeksmethoden, zoals het gebruik van 3D-röntgenscanners om ongeopende brieven te kunnen lezen, is ze een voorloper in het ontdekken van de rol van vrouwen in de politiek en spionage van de zeventiende eeuw.
Lees meer
Ewout Frankema onderzoekt de historische wortels van de wereldwijde kloof tussen arm en rijk. Deze kloof is dramatisch gegroeid tussen 1750 en 1990, en sindsdien nauwelijks afgenomen. In zijn geïntegreerde historische benadering combineert hij onderzoek naar de ecologische en geografische condities waarbinnen agrarische samenlevingen zich ontwikkelen, met de door mensen vormgegeven economische, politieke en sociale verhoudingen.
Lees meer
Olivier Hekster corrigeerde het imago van voorheen als ‘gek’ geziene Romeinse keizers, zoals Nero, Caligula en Commodus, door te kijken naar hun gebruik van de massamedia van de antieke tijd: beeltenissen op munten, standbeelden en inscripties op gebouwen. Hoe probeerden de keizers met zulke communicatie hun macht in het enorme rijk te vestigen?
Lees meer
Alicia Montoya ontdekte in 18e-eeuwse bibliotheekveilingcatalogi dat, in een tijd waarin de Verlichting het denken in Europa veranderde, religieuze boeken nog steeds de grootste bestsellers waren. Ze vraagt zich af wat buiten de intellectuele elite de impact van de filosofische omslag was op bredere lagen van de bevolking. Is de hegemonie van kennis en ratio misschien overschat?
Lees meer
Filosoof Barteld Kooi combineert bijna ondoordringbaar abstracte informatiekunde met alledaagse toepassingen zoals kaartspelletjes en de Nationale Wetenschapsquiz. Zijn vakgebied richt zich erop complexe informatievraagstukken in wiskundige formules te gieten. Welke logische strategie geeft in een spelletje de beste uitkomst? En wat gebeurt er wanneer naast logica ook kansberekening in het spel komt?
Lees meer
Waarom kunnen wij slecht omschrijven wat we ruiken? Waarom hebben we woorden voor kleuren maar niet voor geuren? Zijn we dat vermogen in de evolutie kwijtgeraakt? Of komt het door onze opvoeding?
Asifa Majid doet innovatief veldwerk onder diverse culturen en volken om nieuwe antwoorden te zoeken op vragen naar verbanden tussen hersenen, taal en cultuur.
Lees meer